Chleb pszenny

Chleb pszenny
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej typ 850
  • 100 g mąki pszennej typ 1850
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 3 łyżki zakwasu chlebowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 400 ml letniej wody

Przygotowanie

  1. Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).
    Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
    Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 06 sierpnia 2019
nie ma to jak domowy... Przy niektórych rodzajach udaje mi sie nawet osiagnac zapach, jaki pamietam z dziecinstwa :)
Składniki
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej typ 850
  • 100 g mąki pszennej typ 1850
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 3 łyżki zakwasu chlebowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 400 ml letniej wody
Składniki