Chleb pszenny

Chleb pszenny
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: emilapie
Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis:)

Składniki

  • 0,5 kg dowolnej mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

  1. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier.
    Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą.
    Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką.
    Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde.
    Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę.
    Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
    Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą.
    Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut.
    Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
    Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty głos.
    Wykładamy z blachy i studzimy.
    Smacznego:)

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/01/chleb-pszenny.html

Komentarze do przepisu (11)

kasia-p 04 stycznia 2018
Nie ma jak własny chlebek :)
Nevermore 04 stycznia 2018
Tego też już nie ma, czy może zostały ze dwie kromeczki ;)
emilapie 04 stycznia 2018
Zostało jeszcze pół. Jak się rozpędzisz to jeszcze się załapiesz:P
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg dowolnej mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
Składniki