Chleb pszenny

Chleb pszenny
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:)

Składniki

  • 30 dag maki pszennej
  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana maką, chwile je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy. Przełóż go do formy i przez środek zrób na powierzchni podłużne nacięcie. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min do wyrośnięcia. Piecz w 180 st. około 45 minut.

Składniki
  • 30 dag maki pszennej
  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka soli
Składniki