Chleb pszenno- żytni ze śliwką i bez

Chleb pszenno- żytni ze śliwką i bez
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: nowalijka
Wystarczy samo masło po prostu pycha.

Składniki

  • wode ciepłej przegotowanej 1,5 szkl
  • miód pół łyżki
  • sól pół łyżki
  • drożdże 2,5 dkg
  • mąka tortowa 30 dkg
  • mąka żytnia typn 720- 20 dkg
  • suszone śliwki 10 szt do połowy przepisu

Przygotowanie

  1. W wodzie rozpuścić miód, sól, drożdże. Dodać mąkę wymieszać, od ręki nie odchodzi. Do połowy ciasta dać śliwki namaczane wcześniej w niedużej ilości gorącej wody ( jeśli ktoś chce aby były bardziej słodkie dodać do wody miód lub cukier ilość zależna od waszego gustu), po ok 2 gdz odcedzić pokroić na 3 części i dodać do połowy przygotowanego ciasta wymieszać. Z drugą połową ciasta nic więcej nie robimy. Zostawić na gdz do wyrośnięcia, potem przełożyć do keksówki długości dużej blachy i zostawić do wyrośnięcia. Blachę wcześniej wysmarować olejem i obsypać mąką.
    Piec w termoobiegu godzine w 180 stopniach. Przed włożeniem posmarować zimną wodą. Po wyjęciu z pieca po 10 minutach wyjąć z brytfanki, jeśli ktoś nie chce aby była skórka chrupiąco- twarda posmarować zimną wodą jak wchłonie sie woda zawinąć w ściereczkę, a jak ostygnie to jeszcze w worek.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 27 lutego 2015
Pychka:)
Składniki
  • wode ciepłej przegotowanej 1,5 szkl
  • miód pół łyżki
  • sól pół łyżki
  • drożdże 2,5 dkg
  • mąka tortowa 30 dkg
  • mąka żytnia typn 720- 20 dkg
  • suszone śliwki 10 szt do połowy przepisu
Składniki