Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Chleb pszenno-żytni z żurawiną
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Bardzo prosty chleb. Jedyne co jest potrzebne to czas oczekiwania. Suszona żurawia nadaje mu lekko słodki posmak. Jest tak dobry, że smakuje nawet z samym masłem.

Składniki

  • Mąka pszenna - 250 g
  • Mąka żytnia razowa - 250 g
  • Woda - ciepła - 500 ml
  • Drożdże suche - 7 g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Płatki owsiane górskie - 50 g
  • Suszona żurawina - 100 g

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, drożdże rozpuszczając wcześniej w ciepłej wodzie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Jak ciasto urośnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 20 minut. Na ostatnie 20 minut wyjmujemy chleb z keksówki i pieczemy na blasze, by nie był mokry od spodu. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

BEATA1978 11 listopada 2016
Pyszny :) Ja dodaję też jabłko.
bellamozzarella 12 listopada 2016
Z żurawinà....uwielbiam ;-)))
helenapon 04 kwietnia 2019
Mnie także smakuje bardzo z żurawiną i ziarnami.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna - 250 g
  • Mąka żytnia razowa - 250 g
  • Woda - ciepła - 500 ml
  • Drożdże suche - 7 g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Płatki owsiane górskie - 50 g
  • Suszona żurawina - 100 g
Składniki