Chleb pszenno żytni z ziarnami na drożdżach w proszku

Chleb pszenno żytni z ziarnami na drożdżach w proszku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Akademia
Mało pracochłonny chleb o wyśmienitym smaku, chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Do jego przygotowania wystarczą zwykłe drożdże w proszku, a upieczesz go w każdym piekarniku.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej do wypiekania chleba
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion słonecznika (łuskanych)
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w misce i mieszam je ze sobą. Następnie wlewam olej oraz wodę i wyrabiam ciasto, które pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-45 minut.


  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i wkładam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekę 35 minut w 200 stopniach C.





Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 17 lutego 2019
Swojski najlepszy :-)
Maudie 17 lutego 2019
Cudowny chlebek:)
slodkisentyment 17 lutego 2019
Smakowicie się prezentuje
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej do wypiekania chleba
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion słonecznika (łuskanych)
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Składniki