Chleb pszenno-żytni na jogurcie

Chleb pszenno-żytni na jogurcie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie ma to jak swojskie pieczywo. Jest pyszne, wiemy co jemy i dodatkowo piękny zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia.

Składniki

  • 250 g. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g. drożdży
  • 350 g. mąki pszennej typ 650
  • 200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić. Ja zrobiłam to robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
    na godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką.
    Następnie złożyć w kopertę, dwa razy i uformować bochenek.

  2. Przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
    Wierzch posypać mąką i ponacinać nożem.

  3. Tak przygotowany chleb zostawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika,
    10-15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni, 50-60 minut.

    Wystudzić na kratce.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 4 dni temu
Pyszotka:)
Składniki
  • 250 g. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g. drożdży
  • 350 g. mąki pszennej typ 650
  • 200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
Składniki