Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba <3

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej typ 850
  • 100 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mąki żytniej typ 1850
  • 3 łyżki zakwasu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 100 g pestek dyni
  • 150 g złocistego siemienia lnianego
  • 400 ml letniej wody

Przygotowanie

  1. Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą.
    Keksówkę (małą) smarujemy masłem, ciasto przekładamy, formujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.
    Pieczemy 20 min w 190°C, następnie 20 min w 180°C. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 29 czerwca 2019
Cudowny chlebek.Domowy NAJ!!!
kuchmariola63 30 czerwca 2019
Chleb wygląda ładnie, ale przepis skąpiutki :) Za bardzo skrócony. A przecież przepisy dajemy dla tych osób co... Czytaj całość »
Chleb wygląda ładnie, ale przepis skąpiutki :) Za bardzo skrócony. A przecież przepisy dajemy dla tych osób co chcą upiec. A co z zaczynem ?
GREGORHSPEED 30 czerwca 2019
Zaczyn dostałem, nie robiłem.
Składniki
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej typ 850
  • 100 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mąki żytniej typ 1850
  • 3 łyżki zakwasu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 100 g pestek dyni
  • 150 g złocistego siemienia lnianego
  • 400 ml letniej wody
Składniki