Chleb pszenno- żytni

Przepis dnia 2015-05-13
Chleb pszenno- żytni
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Nie ma jak domowe pieczywo, które ostatnio dość często piekę, bo jesteśmy od niego uzależnieni. Dzisiaj proponuję Wam przepis na chlebek z mąki pszennej na żytnim zakwasie, ale takim bardzo dojrzałym, który nadaje całości wspaniałego aromatu i lekko kwaskowatego smaku.

Składniki

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • sól 1 płaska łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • zakwas żytni około 1/2 litra (przepis na zakwas znajdziecie na moim blogu: www.katalogsmakow.blogspot.com)
  • drożdże 2 dkg
  • jogurt naturalny 150 ml
  • woda 1/2 szklanki
  • dodatkowo:
  • białko jajka 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i 10 dkg mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy resztę mąki, wlewamy zakwas, jogurt, dodajemy sól i zaczyn,
    jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 09 maja 2015
to jeden z najpiękniejszych chlebków jakie widziałam, pożarłabym z wielką chęcią, pycha !
obz 10 maja 2015
chlebek pierwsza klasa
Futka 10 maja 2015
Cudowny i pyszny chlebek domowy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • sól 1 płaska łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • zakwas żytni około 1/2 litra (przepis na zakwas znajdziecie na moim blogu: www.katalogsmakow.blogspot.com)
  • drożdże 2 dkg
  • jogurt naturalny 150 ml
  • woda 1/2 szklanki
  • dodatkowo:
  • białko jajka 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu
Składniki