Chleb pszenno gryczany

Chleb pszenno gryczany
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepyszny , długo świeży z miękką skórką. Uwielbiam jeszcze cieplutki z samym masłem .

Składniki

  • * 440g mąki pszennej * 60 g mąki gryczanej * 14 g suchych drożdży
  • * szczypta soli * 1,5 łyżeczki cukru
  • * Ok 400 ml bardzo ciepłej wody * 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • * 1 łyżka całych ziaren siemienia lnianego
  • * Margaryny do wysmarowania formy oraz bułka tarta do wysypania formy
  • * Forma keksówka

Przygotowanie

  1. Jak przygotować drożdże

    Suche drożdże , pół łyżeczki cukru i ok 2 łyżeczki mąki ,ciut ciepłej wody . Wszystkie te składniki rozrobić na jednolitą masę. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż drożdże zwiększą swoją objętość kilkukrotnie.

    Kiedy drożdże wyrosnąć, połączyć je należy z mąką,solą,łyżeczką cukru, nasionami lnu i słonecznika oraz wodą . Wyrobić dokładnie na jednolite ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut. Miska lub naczynie w którym ciasto wyrasta przykrywamy ściereczką.

  2. . Po upływie czasu przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Zostawiamy jeszcze na około 10 min w ciepłym miejscu.

    Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 180-200 stopni(ja reguluję temperaturę zależnie od wyglądu chleba) około 1 godziny , 1godziny i 10 min.

    *Około 15 minut przed końcem pieczenia górę chleba posmarować wodą.Najlepiej użyć pędzelka.

    *Po zakończeniu pieczenia chleb wyjąć z formy , posmarować oliwąz oliwek lub olejem lekko rozcieńczonym z wodą.Dzięki temu skórka będzie długo miękka .

    *Kiedy chleb wystygnie zawijam go w folię spożywczą oraz ścierkę .Dzięki temu nie traci świeżości.

Składniki
  • * 440g mąki pszennej * 60 g mąki gryczanej * 14 g suchych drożdży
  • * szczypta soli * 1,5 łyżeczki cukru
  • * Ok 400 ml bardzo ciepłej wody * 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • * 1 łyżka całych ziaren siemienia lnianego
  • * Margaryny do wysmarowania formy oraz bułka tarta do wysypania formy
  • * Forma keksówka
Składniki