Chleb powszedni

Przepis dnia 2009-03-04
Chleb powszedni
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
jako wnuczka piekarza, czuję się nieco zobowiązana

Składniki

  • 1 kg mąki (pszenna z 4 łyżkami razowej)
  • 15 gram drożdży z kostki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (dziadek był zdziwiony)
  • 660 ml mleka
  • dodatki typu :kmonek, słonecznik, sezam....
  • trochę masła do smarowania foremek

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże , wymieszać odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Pozostałe składniki (bez dodatków typu kminek....) włożyć do miski , dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić rękami ciasto , przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 30 min. Dwie foremki keksówki ok 25-30 cm wysmarować masłem, z masy uformować chlebki ewentualnie dodając wybrane dodatk, przełożyć do foremeki, przykryć ścierką i odstawić do ciepła na 20 min. Chlebki włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika , temperaturę doprowadzić do180 st. i piec około 50 min. napawając się pięknym zapachem pieczonego domowego chleba. Smacznego powszedniego.

Komentarze do przepisu (17)

shira211 17 lutego 2009
Musze sprobowac:) Wyglada apetycznie:)
Kalina102 18 lutego 2009
W sobote bede piekla...az mi linka cieknie.Nie ma to jak domowy chlebek!
kingens 04 marca 2009
no lecę do sklepu i robię...później podzielę się wrażeniami:)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki (pszenna z 4 łyżkami razowej)
  • 15 gram drożdży z kostki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (dziadek był zdziwiony)
  • 660 ml mleka
  • dodatki typu :kmonek, słonecznik, sezam....
  • trochę masła do smarowania foremek
Składniki