Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Chleb z pomidorami, bazylią i oliwkami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest wilgotny, ma piękny kolor. Jego smak kojarzy mi się z pizzą

Składniki

  • 300ml krojonych pomidorów z puszki
  • 20g drożdży
  • 600-700ml mąki pszennej
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 50ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżka soli
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 4 pomidory suszone z zalewy

Przygotowanie

  1. Pomidory z puszki mieszamy z drożdżami i połową mąki, odstawiamy na godzinę, by zaczyn zaczął fermentować. Oliwki kroimy na plasterki, bazylię i pomidory z zalewy drobno siekamy. Do zaczynu dodajemy sól, oliwę, posiekaną bazylię, resztę mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na końcu do ciasta dodajemy oliwki i suszone pomidory i zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

  2. Następnie formujemy 2 bochenki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). W trakcie wyrastania chlebki kilkakrotnie smarujemy oliwą. Chlebki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, studzimy na kratce.

Komentarze do przepisu (5)

olina102 26 września 2011
Aż mi ślinka pociekła.
anulka78 27 września 2011
Zapach musi być obłędny:)) A smak jeszcze lepszy:) Już w ulubionych:) Cieplutko pozdrawiam:))
Annuar 28 września 2011
Pieczesz wspaniałe chlebki. Nigdy takich nie robiłam, ale Twoje przepisy mnie zachęcają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300ml krojonych pomidorów z puszki
  • 20g drożdży
  • 600-700ml mąki pszennej
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 50ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżka soli
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 4 pomidory suszone z zalewy
Składniki