Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi.

Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny chrupiący domowy chleb z pełnoziarnistej maki orkiszowej z płatkami owsianymi. Bardzo łatwy do zrobienia. Idealny dla początkujących.

Składniki

  • 450 g maki orkiszowej
  • 75 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 1 lyzka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 lyzka oleju
  • płatki owsiane do posypania chleba

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim miód. Odstawić do ostygnięcia, do robienia chleb potrzebne będzie mleko o temperaturze pokojowej.

    Do miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane i drożdże.. Wszystkie suche składniki wymieszać.

  2. Następnie do mąki dodać, stopniowo schłodzone mleko z miodem. Całość mieszać łyżką do połączenia składników.

    Kiedy ciasto zacznie lepić się w grudy, dodać do niego sól i olej. Dalej wyrabiać chleb ręcznie. Najlepiej na stolnicy lub blacie. Ciasto wyrabiać około 10 minut.

  3. Kiedy ciasto będzie juz sprężyste, uformować je w kulę, przykryć ściereczką lub odwróconą do góry dnem miską i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.

    Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie zagnieść je kilkadziesiąt razy.

  4. Na koniec uformować z niego podłużny bochenek i przelozyc do keksówki posmarowanej olejem.

    Chleb z wierzchu posypać płatkami owsianymi. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 30 minut.

    Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Funkcja góra – dół i piec przez 40 – 45 minut.
    Upieczony chleb natychmiast wyjąć z formy.

    Smacznego!

Składniki
  • 450 g maki orkiszowej
  • 75 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 1 lyzka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 lyzka oleju
  • płatki owsiane do posypania chleba
Składniki