Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Wariacji na temat domowego chleba nigdy dość. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z solą i ziarnami.

  2. Wyrośnięty zaczyn dodać do mieszanki mącznej wraz z kefirem i wodą. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając oliwę.

  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówek wysmarowanych oliwą (piekłam w dwóch o długości 30 cm). Odstawić do wyrośnięcia.

  4. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni, termoobieg. Po upieczeniu wyjąć od razu z foremek i odstawić na chwilkę do odparowania.

  5. Smacznego. :)

Komentarze do przepisu (3)

irma 08 sierpnia 2010
Oj, to jest wspaniały chleb ,piekłam kiedyś podobny tylko bez dyni. Każdemu polecam - coś pysznego i zdrowego!
Katuia 19 sierpnia 2010
Czy bez termoobiegu się da upiec ??? :) Przepraszam za głupie pytanie, ale mam zwykłą kuchenkę. A przepis... Czytaj całość »
Czy bez termoobiegu się da upiec ??? :) Przepraszam za głupie pytanie, ale mam zwykłą kuchenkę. A przepis naprawdę mam ochotę wykorzystać i tylko ta myśl mnie nurtuje....
Mole3 19 sierpnia 2010
Tak, może być bez termoobiegu. Proszę spróbować dać troszkę wyższą temperaturę. Jeśli spiecze chleb z... Czytaj całość »
Tak, może być bez termoobiegu. Proszę spróbować dać troszkę wyższą temperaturę. Jeśli spiecze chleb z wierzchu, to ją zmniejszyć. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.
Składniki
Składniki