Chleb na zsiadłym mleku

Chleb na zsiadłym mleku
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Lucque
Nie ma większej frajdy jak upiec własny chleb... Ten przepis jest prosty i zawsze wychodzi przepyszne pieczywo

Składniki

  • 800 g zsiadłego mleka
  • 100 g drożdży
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej typ 2000
  • 50 g otrąb żytnich
  • 50 g siemienia lnianego
  • Sól
  • pół szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

  1. W wodzie rozpuścić drożdże, zasypać łyżką mąki i poczekać z 15 – 20 minut aż zaczną pracować.

  2. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia (około 2 godziny).

  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować chleb i przełożyć do blaszek (wymiary 12x24 cm) wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami żytnimi albo pszennymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.

  4. Po około godzinie, chleby wyjąć z blaszek i położyć na kratce, piec przez następne 20 minut (ten krok można ominąć).
    Gotowe chleby zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na parę minut.

Składniki
  • 800 g zsiadłego mleka
  • 100 g drożdży
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej typ 2000
  • 50 g otrąb żytnich
  • 50 g siemienia lnianego
  • Sól
  • pół szklanki ciepłej wody
Składniki