Chleb na piwie

Przepis dnia 2019-03-25
Chleb na piwie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszny i prosty chleb na piwie z dodatkiem miodu. Piwo w trakcie pieczenia odparuje, więc nie ma się czego bać :) Przepis pochodzi z grupy kulinarnej.

Składniki

  • 150 ml ciepłej wody
  • 40 g. drożdży
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 4 pełne szklanki mąki pszennej ( miałam typ 650)
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 500 ml piwa
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać.
    Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej.
    Wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką.
    Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
    bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem.
    Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-45 minut.
    Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od rodzaju piekarnika.
    W przepisie z którego korzystałam , czas pieczenia był 10 minut krótszy. Mój piekarnik potrzebował
    więcej czasu.
    Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z foremek.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 02 marca 2019
Super chlebuś :)
Składniki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 40 g. drożdży
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 4 pełne szklanki mąki pszennej ( miałam typ 650)
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 500 ml piwa
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
Składniki