Chleb na mleku w proszku

Chleb na mleku w proszku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Domowy chleb na mleku w proszku, to pieczywo pulchne i smaczne...

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • otręby żytnie 50 g
  • mleko w proszku 50 g
  • drożdże świeże 20 g
  • woda ciepła 450 ml
  • sól morska 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem. Mleko w proszku połączyć z wodą. Następnie przelać trochę mleka do drożdży i dodać tyle mąki, by zaczyn był odpowiednio "luźny". Odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przenieść w ciepłe miejsce i pozostawić przykryte do momentu, aż ciasto podwoi objętość.

  2. Następnie uformować bochenek, ponacinać i pozostawić do napuszenia. wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. ok. 200 stopni przez 40 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 27 lutego 2019
ciekawie :)
Składniki
  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • otręby żytnie 50 g
  • mleko w proszku 50 g
  • drożdże świeże 20 g
  • woda ciepła 450 ml
  • sól morska 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
Składniki