Chleb na maślance z suszonymi śliwkami

Chleb na maślance z suszonymi śliwkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Aromatyczny i niezwykle prosty chlebek

Składniki

  • 480 ml maślanki
  • 300 g maki pszennej pałnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze części)
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Maślankę + drożdże = wymieszaj trzepaczką

    Dodaj mąkę + sól + śliwki

    Następnie należy wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki i odstawiamy je do podwojenia objętości na ok 2 h

    Chlebowe ciasto przekładamy do keksówki i ponownie odstawiamy na 40 min

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220* / 40 ‘

    Studzimy na kuchennej kratce

Składniki
  • 480 ml maślanki
  • 300 g maki pszennej pałnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze części)
  • 1 łyżka oleju
Składniki