Chleb na krupczatce z otrębami

Chleb na krupczatce z otrębami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Bardzo zdrowy, domowy chlebek, polecam ;)

Składniki

  • mąka krupczatka 600 g
  • otręby pszenne 50 g
  • drożdże świeże 60 g
  • woda ciepła 600 ml
  • miód 1 łyżeczka
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • siemię lniane 5 łyżek
  • słonecznik łuskany 3 łyżki
  • sezam 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z miodem. Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłej wody, odstawić zaczyn na kilka minut. Potem dodać resztę mąki, ciepłej wody i sól połączyć ze sobą. Na końcu dodać wszystkie ziarna i wyrobić ciasto.

  2. Gotowe od razu przełożyć do wysmarowanej prostokątnej formy. Pozostawić pod ściereczka na ok. 20 min.

  3. Następnie wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok.50-60 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

MagdalenaKr 15 marca
Z podanych składników ciasto wyszło bardzo rzadkie. Na początku pięknie wyrosło, po czym po włożeniu do... Czytaj całość »
Z podanych składników ciasto wyszło bardzo rzadkie. Na początku pięknie wyrosło, po czym po włożeniu do piekarnika całkowicie opadło :(
Steve 14 kwietnia
Chlebek jest trochę "wilgotny",ale jak widać mi się dobrze upiekł...Może następnym razem proszę... Czytaj całość »
Chlebek jest trochę "wilgotny",ale jak widać mi się dobrze upiekł...Może następnym razem proszę dodać nieco więcej mąki, albo to wina piekarnika...Tak, czy siak przykro mi, że się chlebek nie udał... :(
wege_garnuszek 28 czerwca
jakiej firmy mąkę polecasz?
Składniki
  • mąka krupczatka 600 g
  • otręby pszenne 50 g
  • drożdże świeże 60 g
  • woda ciepła 600 ml
  • miód 1 łyżeczka
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • siemię lniane 5 łyżek
  • słonecznik łuskany 3 łyżki
  • sezam 3 łyżki
Składniki