Chleb na kefirze z ziarnami

Przepis dnia 2011-05-20
Chleb na kefirze z ziarnami
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Smaczny i zdrowy chlebek na drożdżach. Każdy może go upiec, gdyż jest bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kefir (musi mieć temperaturę pokojową) oraz rozpuszczone drożdże. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy. Ciasto nie powinno się klei do rąk. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy słonecznik, sezam i kminek (ja wszystkie ziarna wysypałam na stolnicę, położyłam na nich ciasto i zagniatałam aż się wszystko połączyło). Ciasto ponownie wkładamy do miski na 20 minut. Następnie z ciasta formujemy okrągły bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bochenka nacinamy nożem. Chlebek przykrywamy i czekamy jeszcze 15 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu), przed włożeniem chleba do piekarnika smarujmy go wodą i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy.

Komentarze do przepisu (11)

kibi87 17 maja 2011
mam obsesje na punkcie pieczenia chlebów i bułek, następny ten w kolejce:)
patusia5 17 maja 2011
Kibi87, ja też odkąd raz spróbowałam domowego pieczywa nie mogę przestać piec :)
amidalla 19 maja 2011
Super przepis i wydaje się łatwy i szybki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki