Chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kszczepa
Ten przepis dostałam od mojej mamy, jest łatwy do zrobienia i szybki, można powiedzieć "na niespodziewanych gości" ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn z drożdży:
    - pokruszone drożdże zalewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min aż zaczną "pracować"

  2. - do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, siemię lniane i otręby, mieszamy
    - wlewamy olej i zaczyn drożdżowy oraz wodę (ja daję wodę w temperaturze pokojowej)
    - mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą.

  3. - rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
    - przekładamy ciasto do blaszki "keksówki" (jeśli musicie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia)
    - pozwalamy mu trochę podrosnąć

    - pieczemy chleb 1 godz w 200 stopniach

    Po upieczeniu wyjmujemy na kratę i pozwalamy mu ostygnąć.




    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 28 stycznia 2018
Co jakiś czas robię podobny.Jest szybki,bez wyrabiania i bardzo smaczny:)
Składniki
Składniki