Chleb molowy :)

Chleb molowy :)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Bardzo prosty w wykonaniu chleb, którego zapach przy pieczeniu jest przecudny. :) Dotychczas wypróbowałam 2 wersje dodatków - ziarna słonecznika i suszone śliwki. Powodzenia w pieczeniu - nie taki diabeł straszny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzać. W 1/2 z jej ilości rozpuścić drożdże i dodać trochę mąki pszennej. oraz szczyptę cukru. Zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, dodać też oliwę.

  3. W misce wymieszać dokładnie pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i ziarenka (można dać inne, według uznania i smaku).

  4. Do mieszanki mączno-ziarnowej dodać wyrośnięty zaczyn i wodę z dodatkami.

  5. Wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto jest klejące, więc można dłoń natłuścić oliwą pod koniec.

  6. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  7. Foremki (najczęściej używam keksówek lub wąskich foremek na pieczeń i pasztet) wysmarować oliwą. Na zdjęciu są 3 chlebki, które powstały z 1,5 porcji podanych składników.

  8. Przełożyć ciasto do foremek - nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Zostawiam czasem i na godzinkę.

  9. Piec ok. 35 minut w 160 stopniach, piekarnik z termoobiegiem.

  10. Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

Tangerinka 07 sierpnia 2009
Mole3, pychotka:) muszę wypróbować :) co robisz, aby chleb nie pękał na wierzchu?
Pozdrawiam:)
Tangerinka 07 sierpnia 2009
Mole3, pychotka:) muszę wypróbować:) Co robisz, aby chleb nie pękał na wierzchu?
Pozdrawiam:)
Sugarspice 07 sierpnia 2009
super dodaje do ulubionych :) a ile czasu ma ten zaczyn sobie rosnac?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki