Chleb mleczny

Chleb mleczny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola1100
wyjątkowo puszysty mleczny chlebek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,5 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki ,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Resztę mąki wsypać do dużej miski dodać sól,resztę cukru,wyrośnięte drożdże,rozpuszczone letnie masło i pozostałe ciepłe mleko i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.Przykryć ciasto sciereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia,po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze 2 minuty uformować kule i położyć na wysmarowaną blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut,po tym czasie wierzch chleba posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.piec najpierw w 200 stopniacha a po 15 minutach skręcić temp. na 180 stopni,ogólny czas pieczenia to ok. 35-40 minut.Życze smacznego.

Komentarze do przepisu (17)

irma 16 marca 2010
Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Piekłam różne chleby, ale takiego jeszcze nie, więc na pewno i tego spróbuje .
mari 16 marca 2010
Wow. To musi byc pyszne z dżemem i szklanką ciepłego mleka lub gorącego kakao... Już się rozmarzyłam :)
LenaMS 16 marca 2010
Wiolu, jakiej mąki używasz do wypieku tego chleba?
Czy próbowałaś robić go na drożdżach suszonych?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki