Chleb mieszany:

Chleb mieszany:
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi dodatkami.Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość majonezu i musztardy. Chleb zyskuje na smaku .

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki żytniej razowej do wypieku chleba domowego
  • 10 dag mąki owsianej
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kminku (jeśli lubimy jego smak)
  • 1 łyżka majonezu (u mnie domowy)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki oleju (którym zalane są suszone pomidory w słoiku)
  • około 2,5 szklanek maślanki
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego
  • 3 dag świeżych drożdży

Przygotowanie

  1. Zakwas wyjąć z lodówki godzinę wcześniej, by zaczął "pracować". Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, należy dodać do zakwasu 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać. Odstawić by urósł.

    Świeże drożdże wymieszać w kubku z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle letniej wody by rozczyn miał konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany.
    Odstawić na 10-15 minut by drożdże urosły.

  2. Do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże i zakwas.
    Mieszać, dolewając stopniowo maślankę.
    Z tej porcji i w tym momencie wyrabiania - należy odebrać do słoika 3-4 łyżki ciasta by mieć zakwas do kolejnego chlebka.Słoik zamknąć i umieścić w lodówce.
    Do reszty ciasta dodać majonez, musztardę, kminek i nasiona chia.
    Wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się kleić do rąk.
    Na koniec wlać olej i starać się go wtłoczyć w ciasto.
    Odstawić nakryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Dużą tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować olejem (z suszonych pomidorów).
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i zarobić krótko.
    Uformować wałek i pociąć na sześć równych części.
    Z każdego uformować kulę. Pierwszą ułożyć na środku tortownicy a następne obok siebie.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie-posmarować roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z 3 łyżkami mleka.

  4. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni z termoobiegiem i wstawić chleb na 10 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
    Jeśli chleb za mocno by się przypiekał, należy nakryć go papierem do pieczenia.
    Po wyjęciu z piekarnika, chleb smarujemy pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie.
    Dzięki temu zabiegowi, chlebek da się łatwo wyjąć z formy, skórka zmięknie ale pozostanie chrupiąca.

Komentarze do przepisu (6)

SlodkoSlodka83 15 lipca 2018
Uwielbiam zapach pieczonego chleba :-) Piękny
bryssska 15 lipca 2018
Domowy najlepszy ;-D
babcitereskiciasta 15 lipca 2018
Piękny i pyszny chlebuś.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki żytniej razowej do wypieku chleba domowego
  • 10 dag mąki owsianej
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kminku (jeśli lubimy jego smak)
  • 1 łyżka majonezu (u mnie domowy)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki oleju (którym zalane są suszone pomidory w słoiku)
  • około 2,5 szklanek maślanki
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego
  • 3 dag świeżych drożdży
Składniki