Chleb kukurydziany z miodem

Chleb kukurydziany z miodem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze, dlatego piekę go sporo i w różnych wariacjach...tym razem chlebek kukurydziany z miodem ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 800 g
  • mąka kukurydziana 120 g
  • miód 2 łyżki
  • drożdże świeże 40 g
  • woda ciepła 3 szklanki
  • sól 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać miodu i zalać częścią ciepłej wody, pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe/nasłonecznione miejsce do wyrośnięcia na ok. 120 min.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 40 min. Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć. Piec w nagrzanym do 230 piekarniku przez ok. 30 min.
    Smacznego!

Składniki
  • mąka pszenna typ 650 800 g
  • mąka kukurydziana 120 g
  • miód 2 łyżki
  • drożdże świeże 40 g
  • woda ciepła 3 szklanki
  • sól 1 łyżka
Składniki