chleb domowy orkiszowy

chleb domowy orkiszowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: efkam
Smaczny, wspaniale pachnący i domowy :) Kto raz poddał się magii domowego pieczywa, ten będzie pod jego urokiem:)

Składniki

Przygotowanie

  1. W osobnych garnuszkach podgrzej mleko, zsiadłe mleko i oliwę. Przesiej obie mąki. Wlej do niej ciepłe płyny, wsyp ziarna. Rozgnieć drożdże ze szczyptą cukru, dodaj do ciasta i wyrabiaj.

  2. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć, po pierwszym wyrośnięciu jeszcze raz ciasto wymieszaj.

  3. Uformuj chleb

  4. Piecz około 30 minut w temperaturze 220 stopni C.

  5. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę uchyl lekko piekarnik i skrop chleb wodą i piecz jeszcze 5 min wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.

Komentarze do przepisu (12)

Mateusz15 30 grudnia 2009
Często piekę chleb orkiszowy. Muszę przyznać, że jest on bardzo smaczny!
irma 30 grudnia 2009
Bardzo dziękuję za ten przepis. Uwielbiam chleb orkiszowy. Jest dobry w smaku i bardzo zdrowy. Pozdrawiam.
koko6 04 stycznia 2010
O jakich ziarnach jest mowa w przepisie?Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki