Chleb domowy bez wyrabiania

Chleb domowy bez wyrabiania
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figazmakiem
Przepis na pyszny chleb bez wyrabiania - chleb uda się największemu laikowi ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże (suche) rozpuścić w 400 ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiać 500 g mąki pszennej, dodać sól i cukier, wymieszać.

  2. Do mąki dodać drożdże, wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby ciasto wyrosło.

  3. Po 30 minutach wymieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać ciasto płatkami owsianymi. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec godzinę.

Składniki
Składniki