Chleb domowy

Przepis dnia 2011-12-27
Chleb domowy
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaskasz83
pyszny chlebek domowej roboty

Składniki

  • woda, 475 ml
  • olej, ok 1 łyżki
  • sól, 2,5 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 550 może też być 450, 385 g
  • druga mąka np żytnia typ 720, 385 g
  • drożdże suche, 2,5 łyżeczki (1 małe opakowanie)
  • lub drożdże świeże, 3 dkg
  • dodatki ewentualnie, słonecznik, len itp

Przygotowanie

  1. Do maszyny do chleba dodawać składniki w powyższej kolejności - czas całkowitego mieszania 30 min.

  2. Dla osób nie posiadających maszyny - składniki dodać do miski wg. powyższej kolejności (drożdże jak świeże to je rozkruszyć) wymieszać wszystkie składniki, lekko zagnieść - odstawić na jakieś 5 minut pod przykryciem po tym czasie zagniatać jeszcze ok 20 minut

  3. UWAGA!!! - ciasto powinno być dosyć miękkie i łatwo odklejać się od ręki, jak jest za twarde wystarczy dodać troszkę wody

  4. Długą keksówkę albo dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać mąką, włożyć do niej przygotowane ciasto. Zostawić na ok 55 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką

  5. Jak wyrośnie ostrym nożem ponacinać wierzch chleba np. w romby - chleb ładniej wygląda i nie pęka. Wstawić do piekarnika na ok 70 min. w 180 stopniach Celcjusza

  6. Przy pieczeniu trzeba uważać w zależności od piekarnika, mój stary piekarnik często przypalał a teraz ten nowy piecze ale na blado

  7. Po upieczeniu wyjąć chleb na drewnianą deskę i odstawić co najmniej na godzinę, żeby ostygł. Aby sprawdzić czy chleb się udał należy popukać go do spodu - jak wydaje "pusty" dźwięk to znaczy, że upieczpny

  8. A co do mąki jak dacie w całości mąkę pszenną to wyjdzie chleb tostowy, ten na zdjęciu akurat jako drugą mąkę ma mąkę żytnią, ale bardzo często piękę chleb z mąką orkiszową lub żytnią razową. Z mąką razową chleb jest odrobinkę mniejszy.

Komentarze do przepisu (10)

maaartinka 19 grudnia 2011
A na jakiej wielkości to chlebek? Jeśli chodzi o automat..?
kaskasz83 20 grudnia 2011
nie wiem jak duży masz automat u mnie to jest maksymalna waga jakieś 1200 - 1500 g., ja osobiście piękę w... Czytaj całość »
nie wiem jak duży masz automat u mnie to jest maksymalna waga jakieś 1200 - 1500 g., ja osobiście piękę w piekarniku gazowym bo chleb jest podzielniejszy i nie muszę się bawić z wyjmowaniem mieszadeł z gorącego chleba, w automacie tylko mieszam. Chleb jak raz wazyłam to miał wagę po upieczeniu 1100-1200 g więc jest dość duży, ale jak masz mniejszy automat to bez problemu proporcje możesz zmienić, zmniejszając je np. o 1/3 i też wyjdzie. Ten przepis akurat zwiększyłam właśnie podajże o 1/3 ilość składników w porównaniu do przepisu oryginalnego
kaskasz83 20 grudnia 2011
to jest na największą wagę, u mnie w maszynie to jest jakieś 1200-1500 g. ale osobiście piekę chleb w... Czytaj całość »
to jest na największą wagę, u mnie w maszynie to jest jakieś 1200-1500 g. ale osobiście piekę chleb w piekarniku a w automacie tylko mieszam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • woda, 475 ml
  • olej, ok 1 łyżki
  • sól, 2,5 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 550 może też być 450, 385 g
  • druga mąka np żytnia typ 720, 385 g
  • drożdże suche, 2,5 łyżeczki (1 małe opakowanie)
  • lub drożdże świeże, 3 dkg
  • dodatki ewentualnie, słonecznik, len itp
Składniki