Chleb domowy

Chleb domowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: monika1978
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny domowy chleb. Smacznego.

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mąki pszennej typ 550 do ciasta drożdżowego
  • 2 szklaki otrębów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Jest to porcja na dwa chleby.
    Ja piekę w keksówce i tortownicy.

    Ważne by drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki, nawet kilka godzin.

    Do ciepłej, ale nie gorącej wody kruszymy drożdże, dolewamy mleko letnie i dosypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy.

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby, dynię i słonecznik, opcjonalnie możemy też dodać 2 łyżki siemienia lnianego.
    Wlewamy wymieszany zaczyn i mieszamy wszystkie składniki.

  2. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, by wyrosło.

  3. Wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek.
    U mnie keksówka 30/10 cm. i tortownica 26 cm.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra / dół ) na około godzinę.

  5. Wyjmujemy z foremek i czekamy do wystudzenia, po 10-15 minutach można już jeść pyszny, ciepły chleb z chrupiącą skórką.

    Chleb zachowuje świeżość kilka dni, można dowolnie zmieniać dodatki np. posypać makiem lub dodać ulubione pestki czy ziarna.

    Smacznego.

Składniki
  • 100 g drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mąki pszennej typ 550 do ciasta drożdżowego
  • 2 szklaki otrębów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • łyżeczka soli
Składniki