Chleb domowy

Chleb domowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jonita
Pyszny, chrupiący, łatwy do wykonania i bardzo długo pozostaje świeży :)

Składniki

  • 0,5 kg + 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • ROZTWÓR DROŻDŻOWY:
  • 0,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ćwierć kostki drożdży świeżych (2,5 dag)
  • szczypta maku do posypania

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i całość wymieszać łyżką.

  2. 2. W oddzielnej misce przygotować roztwór drożdżowy. Wlać wodę, dodać kolejno cukier, ocet balsamiczny i drożdże. Całość wymieszać dokładnie łyżką aż drożdże się rozpuszczą.

  3. 3. Przelać roztwór drożdżowy do mąki i wymieszać dokładnie ŁYŻKĄ do uzyskania jednolitej masy.

  4. 4. Wymieszane ciasto przelać do silikonowej keksówki o wymiarach 10 cm x 26 cm i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nie przykrywać ściereczką. Można posypać po wierzchu makiem lub innym ziarnem wedle upodobań.

  5. 5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić wyrośnięte ciasto do pieczenia. Piec 1 godzinę przy włączonej grzałce dolnej i górnej. Po upieczeniu wyjąć od razu z formy i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!

Komentarze do przepisu (7)

chanel5 12 listopada 2014
Swietny przepis, ale ciekawi mnie po co ten ocet?
Konto usunięte 19 grudnia 2014
Chlebek wygląda bardzo apetycznie :-).
Futka 20 listopada 2015
Przepyszny chlebek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg + 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • ROZTWÓR DROŻDŻOWY:
  • 0,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ćwierć kostki drożdży świeżych (2,5 dag)
  • szczypta maku do posypania
Składniki