chleb

chleb
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

Składniki

  • 30 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 1 szkl. otręb pszennych
  • 3 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 15 g drożdży
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • letniej wody tyle ile zabierze mąka (u mnie ok 700 ml)

Przygotowanie

  1. wszystkie suche składniki wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać zakwas, wyrabiać mikserem i stopniowo dodawać wodę. Odstawić do wyrośnięcia. Odgazować ciasto. Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym i przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po ok. 20 minutach pieczenia otworzyć piekarnik i pędzelkiem posmarować chleby wodą, skórka będzie wtedy fajnie chrupiąca. Upieczony chleb od razu wyciągnąć z foremek i zostawić do wystygnięcia na kratce w otwartym piekarniku. Smacznego

Komentarze do przepisu (12)

renka 05 kwietnia 2013
Ja poproszę tą kanapkę - cudny -)
Konto usunięte 05 kwietnia 2013
Och te Twoje chlebki:-))) Do ulubionych bezwzględnie i szóstka :-))
anetas197601 05 kwietnia 2013
Renka nie ma sprawy :)) Maderko dziękuję, dopóki tylko ja jadłam mój chlebek to piekłam raz w tygodniu jeden i... Czytaj całość »
Renka nie ma sprawy :)) Maderko dziękuję, dopóki tylko ja jadłam mój chlebek to piekłam raz w tygodniu jeden i ten sam chlebek, ale odkąd mój mąż też zaczął go jeść to teraz eksperymentuje i piekę częściej. Już sobie nie wyobrażam, żeby jeść kupny chleb :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 1 szkl. otręb pszennych
  • 3 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 15 g drożdży
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • letniej wody tyle ile zabierze mąka (u mnie ok 700 ml)
Składniki