chleb

chleb
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kryska
latwy w przygotowaniu i bardzo smaczny

Składniki

  • maka pszenna 6 I 1/2 szklanki
  • letnia woda 3 szklanki
  • sol 1 1/2 lyzki
  • drożdże suszone 1 1/2 lyzki

Przygotowanie

  1. wszystko wymieszac w duzym pojemniku, przykryc i odstawic na ok. 18 godzin .w tym czasie 2-3 razy przemieszac.

  2. po tym czasie wylozyc ciasto na podsypana maka stolnice.( ciasto jest dosc zadkie). nie zagniatac tylko zlozyc do srodka i uformowac bochenek. przelozyc do miski wysypanej maka razowa,przykryc i pozostawic do wyrosniecia. piekarnik nagrzac do 225 stopni.najlepiej piec na kamieniu do pizzy. do piekarnika tez wstawic metalowy pojemnik z goraca woda, para powoduje ze chlebek jest chrupiacy. na nagrzany kamien wylozyc chleb i naciac ostrym nozem. piec ok 45-50 min. zostawic do wystygniecia.

Komentarze do przepisu (5)

Zazula1 10 kwietnia 2013
Mam pytanie co do mąki:6 l i 1/2szklanki?Proszę wyjaśnij to.
A Twój chlebek wygląda rewelacyjnie:)
Konto usunięte 10 kwietnia 2013
wygląda cudnie, powiedz, czy wg Ciebie warto kupić kamień do pieczenia?
Nukleon 11 kwietnia 2013
Wygląda rewelacyjnie i swojsko.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maka pszenna 6 I 1/2 szklanki
  • letnia woda 3 szklanki
  • sol 1 1/2 lyzki
  • drożdże suszone 1 1/2 lyzki
Składniki