Chałki dwie

Chałki dwie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis na dwie proste chałki - jedna z rodzynkami i kandyzowanym dodatkiem, druga (ta pięknie błyszcząca) posmarowana syropem klonowym. Zdecydujcie sami która lepsza :)Oczywiście można zrobić obie chałki takie same... (lub zrobić słodką wersję dwa w jednym! ;P)

Składniki

  • 450 g mąki pszennej (jasna, typ 500 lub 550)
  • 50 g cukru jasnego brązowego
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 70 g oleju rzepakowego
  • jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 ml rumu lub amaretto, lub innego alkoholu
  • płaska łyżeczka soli
  • + odrobina mleka do posmarowania chałek przed pieczeniem
  • Chałka nr 1: - 30 g rodzynek,20 g kandyzowanego owocu/skórki owocowej (np. pomarańczowej, ja dałam kandyzowaną
  • Chałka nr 2: - 2 łyżki syropu klonowego (do posmarowania po upieczeniu)

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
    Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
    Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C).
    Posmarować chałki mlekiem.
    Piec przez 25 minut.
    Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;)
    Smacznego! :D

Komentarze do przepisu (2)

Futka 22 stycznia
Pyszne! <3
SlodkaPistacja 22 stycznia
Dziękuję! :)
Składniki
  • 450 g mąki pszennej (jasna, typ 500 lub 550)
  • 50 g cukru jasnego brązowego
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 70 g oleju rzepakowego
  • jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 ml rumu lub amaretto, lub innego alkoholu
  • płaska łyżeczka soli
  • + odrobina mleka do posmarowania chałek przed pieczeniem
  • Chałka nr 1: - 30 g rodzynek,20 g kandyzowanego owocu/skórki owocowej (np. pomarańczowej, ja dałam kandyzowaną
  • Chałka nr 2: - 2 łyżki syropu klonowego (do posmarowania po upieczeniu)
Składniki