Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dwie proste chałki - jedna z rodzynkami i kandyzowanym dodatkiem, druga (ta pięknie błyszcząca) posmarowana syropem klonowym. Zdecydujcie sami która lepsza :)Oczywiście można zrobić obie chałki takie same... (lub zrobić słodką wersję dwa w jednym! ;P)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C). Posmarować chałki mlekiem. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;) Smacznego! :D