Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do dużej miski dodać resztę składników na ciasto i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Podzielić ciasto na dwie części. Jeśli decydujemy się na chałkę nr 1 to w tym momencie dodajemy do jednej części rodzynki i kandyzowaną skórkę/owoc. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Podzielić każdą część na trzy i turlać na paski z których spleść warkocze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170°C).
Posmarować chałki mlekiem.
Piec przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika. Jeśli jest decyzja na chałkę z syropem, teraz należy posmarować chałkę za pomocą pędzelka syropem klonowym. Zostawić do wystygnięcia na kratce. Można zajadać, gdy są lekko ciepłe. ;)
Smacznego! :D
Komentarze do przepisu (2)