Chałka z makiem

Chałka z makiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nie ma nic lepszego jak domowa, ciepła chałka, konfitura i mleko

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 325 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki maku + do posypania
  • dodatkowo: 2 łyżki mleka + jajko lub woda

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy na chwilę aby uzyskały płynną konsystencję

    Masło rozpuszczamy i studzimy

    Podgrzewamy mleko

  2. Do miski wsypujemy mąkę, mak, mleko w proszku - mieszamy. Robimy dołek i wlewamy drożdże. Zasypujemy dołek i dodajemy szczyptę soli oraz mleko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  3. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej formujemy wałek, zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Układamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do podrośnięcia.
    Następnie chałkę smarujemy mlekiem z wodą/jajkiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180\'C przez 30 min. Studzimy na kratce. Potem już tylko pozostaje degustacja i delektowanie się :)

Komentarze do przepisu (2)

alefasola 01 listopada 2014
obrzydliwe te kudły fuj
felida 01 listopada 2014
ten warkocz leżący obok chałki nie zachęca do jedzenia.A juz miałam robic!!!.......
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 325 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki maku + do posypania
  • dodatkowo: 2 łyżki mleka + jajko lub woda
Składniki