Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis na chałkę dostałam kilka lat temu od mojej szwagierki. Jej widok i smak tak mnie urzekł, że wypróbowałam od razu. Od tego czasu robię ją bardzo często. Przepis jej w wersji na słono, ale jak ktoś lubi można dodać mnie soli, więcej cukru, a na górę zamiast maku zrobić kruszonkę. Do tego szklanka mleka i mamy wspaniałe domowe śniadanko :)

Składniki

  • Mąka - 700 g
  • Drożdże - 50 g
  • Margaryna - 1 łyżeczka
  • Masło - 2 łyżki
  • Śmietana - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jaja - 2 szt.
  • Ciepła woda - 1 szkl.
  • Sól - 2 czubate łyżeczki
  • Jajko-1 szt. - do posmarowania
  • Mak - do posypania

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn z drożdży, połowy szklanki wody, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i margarynę.

  2. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, cukier, sól, roztopione masło i margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, z każdej z nich robimy wałeczki o grubości 2 centymetrów, zaplatamy warkocz i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Składniki
  • Mąka - 700 g
  • Drożdże - 50 g
  • Margaryna - 1 łyżeczka
  • Masło - 2 łyżki
  • Śmietana - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jaja - 2 szt.
  • Ciepła woda - 1 szkl.
  • Sól - 2 czubate łyżeczki
  • Jajko-1 szt. - do posmarowania
  • Mak - do posypania
Składniki