chałka

chałka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
puszysta i aromatyczna, posypana kruszonką, doskonała na śniadanie

Składniki

  • mąka pszenna - 350 g
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • roztopione masło - 50 g
  • drożdże instant - 7 g
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • SKŁADNIKI KRUSZONKI:
  • masło - 25 g
  • mąka - 1 czubata łyżka
  • cukier - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe suche składniki, dokładnie wymieszać. Wlać ciepłe mleko, roztopione masło i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny.

  2. Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę rozgniatając składniki widelcem. Włożyć do lodówki.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, zagnieść, podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować wałek długości 55-60 cm, zapleść warkocz. Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić na pół godziny do wyrastania.

  4. Po tym czasie ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  5. Piec 30-35 minut aż chałka pięknie urośnie i zbrązowieje.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 21 czerwca 2020
Qrcze, ale mam smaka, a tu już po dziesiątej ;)
Pyszna buła, taką to samą można zjeść, bez dodatków :)
KulinarnaChwila 23 czerwca 2020
nawet się nie waż o tej porze jeść, będziesz miał brzucho!!! :)
KulinarnaChwila 23 czerwca 2020
Smaczna w sam raz na śniadanko :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • roztopione masło - 50 g
  • drożdże instant - 7 g
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • SKŁADNIKI KRUSZONKI:
  • masło - 25 g
  • mąka - 1 czubata łyżka
  • cukier - 1 łyżka
Składniki