Chałka

Chałka
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: karolinucha
Idealnie puszysta, pyszna chałka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić z łyżką cukru i mleka.
    Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiana ciasto wciąż powinno być lekko lepkie.
    Ciasto przełożyć przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i jeszcze chwilę zagniatać ciasto.

  2. Dla maszynowców :-)

    Wszystkie płynne składniki przelać do maszyny (mleko, masło, drożdże) następnie dodać cukier i mąkę. Nastawić program mieszania (Dought ok. 1,5 h), po tym czasie wyjąc wyrośnięte ciasto i jeszcze chwilę zagnieść ręcznie.

  3. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, uformować rulony i zapleść warkocza podwijając końcówki pod spód.
    Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze 30 min.

  4. W czasie kiedy chałka wyrasta, ze składników na kruszonkę zagnieść szybko kruche ciasto i pokruszyć na chałkę.
    Piec w temp. 180 stopni, bez termoobiegu, góra i dół ok 30 min.

    Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła z dżemem :-)

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 10 marca 2018
do tego kakao i pełna rozkosz podniebienia :)
Składniki
Składniki