Chaczapuri czyli serowy chleb

Chaczapuri czyli serowy chleb
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
Znane w Gruzji od pradawnych czasów

Składniki

  • mąka pszenna tortowa: 500 gramów
  • drożdże 20 gramów
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 150 mililitrów
  • twaróg półtłusty 400 gramów
  • masło do posmarowania
  • Natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czosnek dwa ząbki
  • olej dwie łyżki
  • sól,pieprz
  • jogurt około 100ml

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto.czyli Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i wymieszać,zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10 min,by się rozpuściły.Mąkę przesiać przez sitko,dodać łyżeczkę soli,wlać rozpuszczone drożdże,dolewać stopniowo po trocha wody - wyrobić elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i pozostawić na 60 min,by urosło.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule.(wielkość zależy od tego jakie duże chcecie mieć czaczapuri ).Rozgniatamy na placki około 1 cm grubości.

  3. Farsz.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać łyżeczkę soli,pieprzu świeżo mielonego,dodać jogurt ,posypać zieleniną i dodać zgnieciony czosnek - wszystko dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się.

  4. Na środek każdego placka wyłożyć porcje twarogu,zawijać do środka,zlepić brzegi,by nadzienie zostało w środku,ukształtować kulę i sklepać ręką na placek.

  5. Smażyć na suchej patelni aż się zarumieni (kilka minut,na wyczucie).Odwrócić na drugą stronę podsmażyć tak samo.Po upieczeniu górę chaczapuri posmarować masłem.

Składniki
  • mąka pszenna tortowa: 500 gramów
  • drożdże 20 gramów
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 150 mililitrów
  • twaróg półtłusty 400 gramów
  • masło do posmarowania
  • Natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czosnek dwa ząbki
  • olej dwie łyżki
  • sól,pieprz
  • jogurt około 100ml
Składniki