Cebulaki z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera

Cebulaki z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KasiaSar
Pyszne bułeczki z cebulą, które po raz pierwszy jadłam na Podkarpaciu, w rodzinnych stronach mojego męża. Od tamtej pory często piekę cebulaki - dzisiaj wersja urozmaicona z dodatkiem kiełbasy i żółtego sera. Moja rodzina uwielbia cebulaki, pozdrawiam.

Składniki

  • Składniki na 10 sztuk:
  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • keczup
  • ser żółty
  • kiełbasa
  • 4-5 cebul (+ 2 łyżki oleju do smażenia)
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wodę, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać troszkę z mąką i pozostawić do "ruszenia" na10 minut. Dodać szczyptę soli i resztę wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W trakcie wyrabiania ciasta dodać olej. Wyrabiać ciasto, aż do momentu gdy będzie odchodzić od boków miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
    30 minut.

  2. Cebulę pokroić w cienkie krążki i podsmażyć przez chwilkę na patelni z dwoma łyżkami oleju. Lekko ze złoconą cebulę podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrywki, aż do wygotowania się wody. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce. 2 łyżki keczupu rozrobić z 4 łyżkami wody, żeby powstała płynna konsystencja.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować z nich kulki i każdy z nich rozwałkować. Następnie ułożyć na blasze w dość sporych odstępach (cebulaki urosną). Placuszki posmarować keczupem, nałożyć porcję cebuli, na to ser żółty albo druga wersja keczup + kiełbasa +cebula +ser żółty.


    Cebulaki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec 15 - 20 minut ( ja piekłam 15 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem czy są dobre). Podawać ciepłe, choć na zimno też są bardzo pyszne.

    Smacznego !

Składniki
  • Składniki na 10 sztuk:
  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • keczup
  • ser żółty
  • kiełbasa
  • 4-5 cebul (+ 2 łyżki oleju do smażenia)
  • 3/4 szklanki wody
Składniki