Burgery jajeczne z awokado i rukolą

Burgery jajeczne z awokado i rukolą
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Burgery jajeczne z awokado i rukolą z dodatkiem lekko zarumienionego boczku prezentują się i smakują wyśmienicie.

Składniki

  • Jajka – 4 sztuki
  • Pomidor – 2 grubsze plasterki
  • Awokado Hass
  • Boczek w plastrach – 4 plasterki
  • Garść rukoli
  • Czosnek 1 ząbek
  • Limonka
  • Kiełki rzodkiewki
  • Sól do smaku
  • / Ringi kucharskie

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię, ułóż na niej plastry boczku. Smaż na rumiano z obu stron.

  2. Jajka powbijaj osobno do miseczek / na każde jajko, jedna miseczka / rozkłóć widelcem i posól do smaku.

  3. Zdejmij z patelni na ręcznik kuchenny gotowe plastry boczku.
    I na tej samej patelni, na tłuszczu który wytopił się z boczku, ułóż ringi kucharskie.

  4. Do każdego z ringów wlej rozkłócone jajko i na wolnym ogniu, smaż pod przykryciem do momentu aż jajka się na tyle zetną, by możliwe było obrócenie ich na drugą stronę.

  5. Kiedy jajka są na patelni, awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ łyżeczką do miseczki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posól do smaku, wyciśnij sok z połowy limonki i wszystko rozgnieć widelcem.

  6. Gdy jajka są już gotowe do obrócenia, obróć je i chwilę przesmaż z drugiej strony.

  7. Tak gotowe kółka jajeczne układaj wg kolejności:

    Na talerzu ułóż pierwszy krążek z jajka, na nim połowę rozgniecionego awokado. Kolejno 2 plastry zarumienionego boczku a na nim garść rukoli i plaster pomidora. Całość zakryj drugim krążkiem z jajka, nałóż jeszcze trochę rukoli i dołóż na górę kiełki rzodkiewki.

  8. Czynności powtórz dokładnie tak samo dla dwóch pozostałych jajecznych krążków.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 27 lipca
swietny przepis
GlobusKulinarny 27 lipca
Dziękuję bardzo :)
Składniki
  • Jajka – 4 sztuki
  • Pomidor – 2 grubsze plasterki
  • Awokado Hass
  • Boczek w plastrach – 4 plasterki
  • Garść rukoli
  • Czosnek 1 ząbek
  • Limonka
  • Kiełki rzodkiewki
  • Sól do smaku
  • / Ringi kucharskie
Składniki