Burger wegeteriański

Burger wegeteriański
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smakuje wybornie i jest zdrowy.

Składniki

  • Starta dynia 2 szklanki
  • Pestki z dyni 1 garść
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sucha kasza jaglana ¾ szklanki
  • Bułka tarta ¼ szklanki
  • Olej ¼ szklanki
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Papryka słodka mielona ½ łyżki
  • Papryka ostra mielona ½ łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki na burgera z sezamem
  • Dodatki według gustu
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Pestki dyni uprażyć na patelni i odstawić. Cebulę obrać, posiekać i przysmażyć na oleju. Następnie kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, do gorącej dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść tak aby masa była kleista, jeżeli nie jest dodać jeszcze mąki. Natłuszczonymi dłońmi formować kotleciki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić na drugą stronę. Bułki rozgrzać w piekarniku, przeciąć wzdłuż, posmarować ketchupem lub musztardą, włożyć kotleta i ulubione dodatki np.: pomidor, ogórek, ser żółty, sałata zielona, rukola, bazylia itp. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 października
Super ;)
Składniki
  • Starta dynia 2 szklanki
  • Pestki z dyni 1 garść
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sucha kasza jaglana ¾ szklanki
  • Bułka tarta ¼ szklanki
  • Olej ¼ szklanki
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Papryka słodka mielona ½ łyżki
  • Papryka ostra mielona ½ łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki na burgera z sezamem
  • Dodatki według gustu
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia
Składniki