Buły pszenne śniadaniowe z ziarnami słonecznika.

Buły pszenne śniadaniowe z ziarnami słonecznika.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Duże buły pszenne z ziarnami słonecznika, upieczone z mąki pszennej Typ-750. Bardzo smaczne.

Składniki

  • Składniki na 6 dużych buł:
  • mąka pszenna Typ 750 400 gram + na podsypanie
  • mleko 300-350 ml ciepłe
  • jajko kurze 1 szt.
  • olej roślinny 8 łyżek
  • drożdże świeże 25 g
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • ziarna słonecznika do posypania bułek

Przygotowanie

  1. Na początek robimy rozczyn z drożdży, cukru , łyżki mąki i ciepłego mleka (100 ml), składniki mieszamy i czekamy aż wyrośnie (około 20 minut). Do większej miski przesiewamy 400 gram mąki, dodajemy drobną sól, 8 łyżek oleju, ciepłe pozostałe mleko i jajko. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne, takie żeby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby, podczas wyrabiania ciasta podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy stukając w niego dłonią. Dzielimy na 6 równych kawałków.

  3. Z każdego kawałka formujemy bułkę. Górę bułek obtaczamy w ziarnach słonecznika. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.

  4. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, spryskujemy wodą bułki i wkładamy blachę z bułkami do piekarnika.

  5. Pieczemy 25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek, grzałki góra/dół.

  6. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (8)

ErJot 01 sierpnia 2019
Aż mi zapachniało tymi bułkami od samego rana - bardzo apetycznie wyglądają:)
fafiatko 01 sierpnia 2019
Nie ma nic lepszego niz wlasne wyroby i wypieki!
SlodkoSlodka83 01 sierpnia 2019
Uwielbiam takie buły :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na 6 dużych buł:
  • mąka pszenna Typ 750 400 gram + na podsypanie
  • mleko 300-350 ml ciepłe
  • jajko kurze 1 szt.
  • olej roślinny 8 łyżek
  • drożdże świeże 25 g
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • ziarna słonecznika do posypania bułek
Składniki