Bułki z młodą pokrzywą

Przepis dnia 2021-05-27
Bułki z młodą pokrzywą
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Cudowne bułeczki z pokrzywą. Z łąki wróciłam z naręczem młodej pokrzywy, na bułeczki też starczyło.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 -170 ml
  • śmietana 18 % 50 g
  • olej 60 ml
  • 3 ząbki czosnku + sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • listki młodej pokrzywy 3-4 garście
  • do smarowania : białko + czosnek staropolski ok. 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę wymieszać z posiekaną pokrzywą.
    Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
    Mleko lekko podgrzać, drożdże zalać 50 ml mleka.
    Poczekać aż drożdże będą płynne, wtedy dodać żółtka, resztę mleka, olej, czosnek roztarty z solą, pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.


  2. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pomarańczy i formować kuleczkę.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Potem smarujemy roztrzepanym białkiem z czosnkiem .
    Pieczemy w 180 C około 20 minut.

  3. Wyjmujemy i pyszne bułeczki gotowe.

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 07 maja
Śliczne te bułeczki i apetyczne:)
Nevermore 07 maja
Co ja mogę tu powiedzieć? Chyba nic, bo wiesz, co myślę. Pycha :)
kuchmariola63 08 maja
Ciekawy przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 -170 ml
  • śmietana 18 % 50 g
  • olej 60 ml
  • 3 ząbki czosnku + sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • listki młodej pokrzywy 3-4 garście
  • do smarowania : białko + czosnek staropolski ok. 1/2 łyżeczki
Składniki