Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne bułeczki z pokrzywą. Z łąki wróciłam z naręczem młodej pokrzywy, na bułeczki też starczyło.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1801
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 273
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1801
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 273
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z posiekaną pokrzywą. Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru. Mleko lekko podgrzać, drożdże zalać 50 ml mleka. Poczekać aż drożdże będą płynne, wtedy dodać żółtka, resztę mleka, olej, czosnek roztarty z solą, pieprz i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pomarańczy i formować kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Potem smarujemy roztrzepanym białkiem z czosnkiem . Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Wyjmujemy i pyszne bułeczki gotowe.