Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pulchne bułeczki z chrupiącą skórką. Polecam!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 291
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 51
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 49
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 291
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 51
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 49
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i zaczekać aż się rozpuszczą. Mleko połączyć z wodą i lekko podgrzać. Do rozpuszczonych drożdży wlać kilka łyżek i dodać tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać kwadrans. Następnie dodać obie mąki, sól, resztę płynów i zamieszać. Na koniec dodać stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i na ok. 45 min. dać do ciepłego miejsca.
Z gotowego ciasta uformować 12 bułeczek, które wzdłuż należy naciąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zaczekać jeszcze ok. 30 min.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (na najniższy poziom dobrze jest dać naczynie z wodą). Piec tak przez 5 min., po czym naczynie wyciągnąć, temp. zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Smacznego!