Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne z chrupiącą skórką bułeczki. Z podanych składników wychodzi 15 pokaźnych bułek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Składniki
Składniki na zaczyn mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Do osobnego naczynia wsypujemy; 400 g mąki TYP 750 300 g mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłej wody 100 ml oleju 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wyrośnięty zaczyn po 15-20 minutach wylewamy do naczynia z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto z naczynia. Wyrabiamy tym razem wyrabiałam około dwóch minut. Dzielimy na 15 kawałków. Formujemy bułki. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Piekłam w 170* 20 minut z termoobiegiem. Wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 10 minut.