Bułki śniadaniowe z pestkami słonecznika

Bułki śniadaniowe z pestkami słonecznika
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Idealne na śniadanie i kolację. Doskonała przekąska do pracy i szkoły. Świetnie smakuje na słodko i z wędliną. Domowe najlepsze i najzdrowsze.

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • mąka orkiszowa 100 g
  • drożdże 40 g
  • smalec 1 łyżka
  • mleko 125 ml
  • woda ok. 200 ml
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pestki słonecznika 3 łyżki

Przygotowanie

  1. wychodzi około 14 -15 bułek.
    Smalec rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić.
    Mąki przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je szczyptą cukru.
    Mleko lekko podgrzać.
    Do mąki dodać smalec, mleko, letnią wodę, sól, 2 łyżki pestek słonecznika, wymieszać.
    Potem zagnieść dość luźne gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po 30-50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki.
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki.
    Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia.
    Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem.
    Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Po wyrośnięciu bułki smarujemy lekko osoloną wodą, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy w 200 C około 20 minut.

Komentarze do przepisu (8)

Dolcevita-in-my-kitchen 14 stycznia 2019
Pyszne buleczki i jaki ciekawy gadzet, nigdy nie widzialam :-)
Nevermore 14 stycznia 2019
Nie ma to, jak własne wypieki :) Świetne bułeczki i z chęcią bym takich kilka zjadł, pycha :)
Docherro 14 stycznia 2019
Pyszne bułeczki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 400 g
  • mąka orkiszowa 100 g
  • drożdże 40 g
  • smalec 1 łyżka
  • mleko 125 ml
  • woda ok. 200 ml
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pestki słonecznika 3 łyżki
Składniki