Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe pszenne bułeczki z czosnkiem, pietruszką i czarnym sezamem. Bułeczki są sycące od 13.00 do 18.00 zaspokoiły mój głód, córki i szpitalnego personelu. Zabrałam je ze sobą do szpitala, gdzie przebywała moja mama. Niestety mama zmarła. Ale bułki są polecane nie tylko przeze mnie.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 215
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 215
Składniki
Wychodzi 12 bułek. Nadzienie. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Mleko lekko podgrzać, częścią polać drożdże. Gdy drożdże podrosną. do mąki dodać masło, jajko, pozostałe letnie mleko, sól, wymieszać. Potem zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 70 g i formujemy kulki Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem. W nacięcia nakładamy nadzienie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 190 C około 20 minut.