Bułki śniadaniowe podłużne

Bułki śniadaniowe podłużne
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Wersja podłużna. Pieczone na formie do bagietek.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750, woda 200 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO: mąka chlebowa typ 750 (400g), woda 200ml, sól – 1 łyżeczka, drożdże suszone piekarskie – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
    4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce.

  3. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 12 części i uformować walce.
    7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce.

  4. 8. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół).
    9. Piec 20 min.

Składniki
  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750, woda 200 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO: mąka chlebowa typ 750 (400g), woda 200ml, sól – 1 łyżeczka, drożdże suszone piekarskie – 1 łyżeczka
Składniki