Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaka, miękkie i długo zachowujące świeżość
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13138
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 57
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 31
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13138
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 57
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 31
Składniki
Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem. Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem. Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże. Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut.
Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie podzielić na 10 porcji, uformować z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawić na 30 minut, po czym posmarować każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec ok 25 minut aż się zarumienią.