Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i pyszne bułeczki dla rodzinki na śniadanie
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Składniki
Ciepłe mleko, cukier, drożdże i masło połączyć. Mąki przesiać dodać sól, śmietanę, oliwę oraz ciepłe mleko z pozostałymi składnikami. Wyrobić na gładką masę. Ponieważ mleko jest ciepłe wszystkie składniki szybko się łączą. W razie potrzeby podsypać mąką. Podzielić na 12 części: na pół, połówki na pół a ćwiartki na 3 części. Formujemy okrągłe bułeczki. Po 6 bułek wkładamy do 2 okrągłych form wylodzonych papierem do pieczenia.
Formy wraz z ciastem wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka i pieczemy 15 minut. SMACZNEGO :-)